με χάπια ή ενέσεις ή με συνδυασμό

Πρόκληση ωορρηξίας

ωορρηξία
Η διέγερση των ωοθηκών σκοπό έχει την εξασφάλιση της παραγωγής και της απελευθέρωσης από τη γυναίκα ενός ή και περισσοτέρων ωαρίων και συνδυάζεται είτε με προγραμματισμένη επαφή είτε με σπερματέγχυση (IUI).

Η διέγερση των ωοθηκών γίνεται με χάπια ή με ενέσεις ή με συνδυασμό των δύο. Η θεραπεία ξεκινά συνήθως την 2η - 3η ημέρα του κύκλου και διαρκεί είτε για λίγες ημέρες είτε μέχρι η γυναίκα να είναι έτοιμη για ωορρηξία.

Η παρακολούθηση γίνεται με μια σειρά ορμονικών εξετάσεων αίματος και ενδοκολπικών υπερηχογραφημάτων με τα οποία μετρούμε το μέγεθος και την ανάπτυξη των ωαρίων και το πάχος του ενδομητρίου. Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη γίνεται μία ένεση χοριακής γοναδοτροφίνης (π.χ. Pregnyl ή Ovitrelle) που βοηθά την τελική ωρίμανση του/των ωαρίων και ξεκινά τη διαδικασία της ωορρηξίας.

Στη φάση αυτή δίνονται οδηγίες για τον καλύτερο χρόνο προγραμματισμένης επαφής στο σπίτι ή προγραμματίζεται η σπερματέγχυση.

Ποια ζευγάρια είναι κατάλληλα;

Η διέγερση ωοθηκών με πρόκληση ωορρηξίας είναι κατάλληλη:
  • Σε γυναίκες που δεν κάνουν ωορρηξία ή που έχουν διαταραχές των επιπέδων των ορμονών που σχετίζονται με την ωορρηξία, π.χ. γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικής ωοθήκης, υπογοναδοτροφικό υπογοναδισμό, κτλ.
  • Σε γυναίκες που κάνουν ωορρηξία κανονικά, αλλά προσπαθούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να πετύχουν εγκυμοσύνη μέσω της αύξησης του αριθμού των ωαρίων που απελευθερώνουν. Στόχος της θεραπείας είναι να παράγουν οι γυναίκες αυτές περισσότερα από το ένα ωάριο που παράγουν φυσιολογικά, όχι όμως και περισσότερα των τριών λόγω του κινδύνου πολύδυμης κύησης.
Βασική προϋπόθεση είναι να είναι οι σάλπιγγες της γυναίκας ανοιχτές, να μην υπάρχει πρόβλημα με το σπέρμα και γενικότερα να μην έχει βρεθεί κάποια άλλη αιτία γυναικείας ή ανδρικής υπογονιμότητας. Ιδανικά θα πρέπει η γυναίκα να είναι κάτω των 35 ετών.

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη διέγερση των ωοθηκών;

  • H Κιτρική Κλομιφαίνη (Serpafar) ή οι Αναστολείς Αρωματάσης (Femara) που χορηγούνται σε μορφή χαπιών από τη 2η - 6η ημέρα του κύκλου και για 4-6 κύκλους.

  • Οι Γοναδοτροφίνες που χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή για 3-4 κύκλους και δίνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα χάπια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας ή τον προγραμματισμό της δικής σας επίσκεψης στον ιατρό, καλέστε μας στο 2106178200