Mini IVF – Κύκλος με Ελάχιστη Διέγερση των Ωοθηκών
Η Mini IVF (ή Minimal Stimulation IVF) αποτελεί μία άκρως πρωτοποριακή μέθοδο στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η ουσιαστική διαφορά της από την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση έγκειται στη χρήση πολύ λιγότερων φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών με στόχο τη συλλογή λιγότερων, αλλά αναλογικά, καλύτερων ωαρίων.
Πιο συγκεκριμένα, στην εξωσωματική γονιμοποίηση με κλασική διέγερση ο ιδανικός αριθμός ωαρίων που συλλέγονται είναι 8-14. Από αυτά, όμως, δεν είναι όλα καλής ποιότητας διότι η χρήση φαρμάκων ”διεγείρει” και ωάρια τα οποία δεν είναι καλής δυναμικής. Αντίθετα, η Mini IVF είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε η χρήση μικρής ποσότητας φαρμάκων (κατά κύριο λόγο χαπιών) να οδηγεί στη συλλογή 1-4 ωαρίων τα οποία όμως έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν έμβρυα υψηλής ποιότητας.
Πρόκειται για μία εναλλακτική μέθοδο εξωσωματικής η οποία αποτελεί την επιλογή πολλών γυναικών που επιθυμούν να αποκτήσουν την οικογένεια που ονειρεύονταν, αλλά ταυτόχρονα είναι διστακτικές ή δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κύκλο κλασσικής εξωσωματικής. Στους λόγους για τους οποίους συμβαίνει το συγκεκριμένο ενδέχεται να είναι ψυχολογικοί, ιατρικοί ή ακόμη και οικονομικοί.
Σε ποιες γυναίκες μπορεί να εφαρμοστεί;
Η εφαρμογή του Mini IVF ενδείκνυται σε περιπτώσεις γυναικών που:
- Έχουν φτωχό ωοθηκικό απόθεμα, κυρίως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας
- Η λήψη μεγάλων δόσεων ορμονών αντενδείκνυται λόγω ιατρικού ιστορικού
- Δεν επιθυμούν τη λήψη μεγάλων δόσεων φαρμάκων
- Δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν οικονομικά έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης με χρήση μεγάλων δόσεων φαρμάκων , τα οποία ἀλλωστε είναι αρκετά ακριβά
- Προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης με κλασική διέγερση που οδήγησαν στη λήψη μικρού αριθμού ωαρίων ή μικρού αριθμού ώριμων ωαρίων.
Πλεονεκτήματα Mini IVF
Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:
- Εξατομικευμένη θεραπεία, συμβατή με τις ανάγκες της κάθε γυναίκας ξεχωριστά
- Αποφυγή καθημερινών ενέσεων (όπως συμβαίνει στην εξωσωματική γονιμοποίηση)
- Μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης του Συνδρόμου Υποδιέγερσης των Ωοθηκών
- Μειωμένος απαιτούμενος χρόνος μεταξύ των κύκλων
- Ικανοποιητικά ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 30-35% ανά εμβρυομεταφορά και ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας
- Μειωμένα συμπτώματα από τη χρήση φαρμάκων
Διαφορά Mini IVF από την Κλασική Εξωσωματική και την Εξωσωματική με Φυσικό Κύκλο
Όπως αναφέραμε και παραπάνω η διαφορά της Κλασικής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και της Mini IVF έγκειται πρωτίστως στον αριθμό, αλλά και την ποιότητα των ωαρίων τα οποία συλλέγονται. Επιπλέον, το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από τη χορήγηση μικρής ποσότητας φαρμάκων, κατά κύριο λόγο χαπιών ή και ελάχιστης ποσότητας ενέσιμων ορμονών. Από την άλλη, ο μειωμένος αριθμός ωαρίων που συλλέγονται ανά κύκλο Mini IVF μπορεί να κάνει απαραίτητο μεγαλύτερο αριθμό κύκλων προκειμένου να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη. Τέλος, δεν θα υπάρξουν συνήθως στη Mini IVF έμβρυα κατάλληλα για κατάψυξη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Η διαδικασία η οποία ακολουθείται στην περίπτωση της Mini IVF είναι η αντίστοιχη με εκείνη της κλασικής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.
Σε σχέση με το Φυσικό Κύκλο Εξωσωματικής στον οποίο συλλέγεται μόνο ένα ωάριο, η Mini IVF έχει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας με αποτέλεσμα να απαιτείται μικρότερος αριθμός προσπαθειών.
Τα βήματα προς την επιτυχία
Αναφορικά με τη διαδικασία η οποία ακολουθείται στη Mini IVF εξαρτάται από τη διάρκεια και τη συχνότητα της περιόδου (εμμηνορρυσιακού κύκλου) της εκάστοτε γυναίκας.
Την πρώτη ημέρα του κύκλου πραγματοποιούνται υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος.Από τη δεύτερη ημέρα της περιόδου και για πέντε ημέρες η γυναίκα λαμβάνει ένα χάπι το οποίο προκαλεί ήπια διέγερση των ωοθηκών.
Αναλόγως με την ανταπόκριση στα χάπια και τις ορμονικές απαιτήσεις κάθε γυναίκας είναι πιθανό να δοθεί και πολύ μικρή συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή διέγερσης σε συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου.
Ταυτόχρονα με τη φαρμακευτική θεραπεία πραγματοποιείται παρακολούθηση της γυναίκας υπερηχογραφικα και με εξετάσεις αίματος.
Όταν το μέγεθος των ωοθυλακίων, το πάχος του ενδομητρίου και η τιμή των ορμονών στο αίμα είναι είναι ικανοποιητικά έχει επιτευχθεί η τελική ωρίμανση των ωαρίων και προγραμματίζεται η ωοληψία. Έπειτα από 36 ώρες πραγματοποιείται η ωοληψία, η σπερματοληψία και η γονιμοποίηση των ωαρίων από τα σπερματοζωάρια από τους εμβρυολόγους στο εργαστήριο.
Η εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται 2-3 ημέρες μετά. Σε περίπτωση που ο κύκλος δεν είναι κατάλληλος ορμονικά για εμβρυομεταφορά ή το ζευγάρι επιθυμεί την εμβρυομεταφορα περισσοτέρων εμβρύων από αυτά που έχουν προκύψει απο τον κύκλο Mini IVF, τα έμβρυα καταψύχονται. Τα έμβρυα αποψύχονται και η εμβρυομεταφορά θα γίνει στον επόμενο φυσικό κύκλο (χωρίς τη χρήση φαρμάκων για διέγερση) ή όταν ο αριθμός των εμβρύων είναι ο επιθυμητός.
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου Mini IVF;
Η μέθοδος της Mini IVF αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για τις γυναίκες εκείνες όπου μπορεί να παράγουν πολύ λιγότερα αυγά. Η παραγωγή των αυγών (ή αλλιώς ωαρίων) συνδέεται στενά και με την ηλικία της γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, όταν μία γυναίκα έχει ξεπεράσει την ηλικία των 35 ετών η παραγωγή ωαρίων της είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με μία γυναίκα μικρότερης ηλικίας.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα ποσοστά επιτυχίας της Mini IVF είναι συγκρίσιμα στις γυναίκες άνω των 38-40 ετών και άνω σε σχέση με αυτά της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Γενικότερα, τα ποσοστά επιτυχίας της Mini IVF αγγίζουν το 30-35% ανά εμβρυομεταφορά (όταν μεταφέρονται 3-4 έμβρυα).
Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Νίκος Μπάρδης εξειδικεύεται στις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Βρίσκεται στο πλευρό της κάθε ασθενούς και είναι ο πλέον ειδικός να τη συμβουλέψει για τη μέθοδο που είναι πιο συμβατή στις ανάγκες και τις επιθυμίες της. Επικοινωνήστε μαζί του και χτίστε μαζί την οικογένεια που πάντα ονειρευόσασταν!