FBpixel

Σπερματέγχυση

Η σπερματέγχυση είναι η διαδικασία με την οποία το σπέρμα τοποθετείται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας κοντά στον χρόνο της ωορρηξίας της γυναίκας, με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα.

Έτσι, τα σπερματοτοζωάρια τοποθετούνται πιο κοντά στις ωοθήκες, έχουν να διανύσουν μικρότερη απόσταση για να συναντήσουν τα ωάρια κατά την ωορρηξία και παρακάμπτουν τον τράχηλο που μπορεί κάποιες φορές να αποτελεί εμπόδιο στη διέλευση των σπερματοζωαρίων.

Το σπέρμα που χρησιμοποιείται προκύπτει από επιλογή του καλύτερου τμήματος από το δείγμα που δίνει ο σύντροφος και το οποίο με τη σειρά του υφίσταται ειδική επεξεργασία και ενίσχυση στο εργαστήριο. Ο σύντροφος μπορεί να δώσει το δείγμα του σπέρματος είτε στη μονάδα εξωσωματικής είτε να το φέρει από το σπίτι, αρκεί αυτό να γίνει μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που το έδωσε. Η διαδικασία της προετοιμασίας του σπέρματος στο εργαστήριο διαρκεί περίπου μία ώρα και η τοποθέτησή του στη μήτρα λίγα μόνο λεπτά.

Η διαδικασία της σπερματέγχυσης είναι απλή, ανώδυνη, δε χρειάζεται αναισθησία και μοιάζει με τη λήψη του Τεστ Παπανικολάου.

Η σπερματέγχυση μπορεί να γίνει είτε κατά τη διάρκεια ενός φυσικού κύκλου είτε κατά τη διάρκεια διέγερσης των ωοθηκών και πρόκλησης ωορρηξίας

Ποια ζευγάρια είναι κατάλληλα;

Η σπερματέγχυση είναι κατάλληλη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Σε γυναίκες που υποβάλλονται σε διέγερση των ωοθηκών και πρόκληση ωορρηξίας.
  • Σε ζευγάρια που ο άνδρας έχει ήπιες διαταραχές του σπἐρματος. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις με σοβαρότερα προβλήματα του σπέρματος.
  • Σε πιθανά προβλήματα στο επίπεδο του τραχήλου, όπως η ανεπάρκεια της τραχηλικής βλέννης ή τραχηλική βλέννη εχθρική προς το σπέρμα ή οι συμφύσεις και η ούλωση στο επίπεδο του τραχήλου, καταστάσεις που συνήθως παρατηρούνται μετά από επεμβάσεις στον τράχηλο για αφαίρεση βλαβών από τον ιό HPV.
  • Σε χρήση σπέρματος δότη.

Βασική προϋπόθεση είναι να είναι οι σάλπιγγες της γυναίκας ανοιχτές και χωρίς συμφύσεις και οι ωοθηκικές της επάρκειες (δηλαδή ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων της) καλές. Ιδανικά θα πρέπει η γυναίκα να είναι κάτω των 35 ετών.

Ποιες είναι οι προδοκίες από τις θεραπείες με σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση γενικά θεωρείται κατάλληλη για πιο “εύκολες” περιπτώσεις.

Η αύξηση της πιθανότητας επίτευξης εγκυμοσύνης με τη σπερματέγχυση προέρχεται από το γεγονός ότι το σπέρμα υφίσταται κατάλληλη προετοιμασία και τοποθετείται πιο κοντά στα ωάρια και στον σωστό χρόνο, δηλαδή κοντά στην ωορρηξία. Παρ’ όλα αυτά, σε ζευγάρια χωρίς άλλο ιδιαίτερο πρόβλημα υπογονιμότητας, η σπερματέγχυση από μόνη της αυξάνει λίγο μόνο τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης σε σχέση με το να έχει το ζευγάρι επαφές σωστά, συχνά και κοντά στην ωορρηξία.

Για το λόγο αυτό σπερματέγχυση σε φυσικό κύκλο πραγματοποιείται ιδανικά μόνο σε περιπτώσεις προβλημάτων από τον τράχηλο (ανεπάρκεια τραχηλικής βλέννας ή στένωση και συμφύσεις τραχήλου).

Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης με σπερματέγχυση είναι οι καλύτερες δυνατές, όταν η σπερματέγχυση συνδυάζεται με διέγερση των ωοθηκών και πρόκληση ωορρηξίας (συνήθως με ενέσιμα ορμονικά σκευάσματα). Στις περιπτώσεις αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται από την παραγωγή και απελευθέρωση μεγαλύτερου αριθμού ωαρίων από το ένα που συνήθως απελευθερώνεται σ’ ένα φυσικό κύκλο. Είναι ακριβώς αυτή η αύξηση του αριθμού των ωαρίων που εκμεταλλεύεται και βελτιστοποιεί η σπερματέγχυση.

Τα ποσοστά επιτυχίας με σπερματέγχυση είναι συνήθως 10-20% ανά κύκλο και ανάλογα με το περιστατικό, ποσοστό καλύτερο από αυτό της φυσικής επαφής, αλλά χειρότερο από αυτό της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Συνήθως πραγματοποιούνται μέχρι 3-4 κύκλοι σπερματέγχυσης και σε περίπτωση μη επίτευξης εγκυμοσύνης το επόμενο βήμα συνήθως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.