FBpixel
Categories
Blog

Υπογονιμότητα | Εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ζευγάρι

Υπολογίζεται ότι περίπου το 15-20% όλων των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, δηλαδή δυσκολεύονται ή δε μπορούν να συλλάβουν παιδί με φυσικό τρόπο.

H υπογονιμότητα οφείλεται συχνά σε συνδυασμό ανδρικών και γυναικείων παραγόντων, για αυτό και τα ζευγάρια πρέπει να την αντιμετωπίζουν ως ένα πρόβλημα και των δύο και όχι σαν προσωπική αδυναμία. Κατ’ επέκταση και η ιατρική προσέγγιση τόσο όσον αφορά στη διερεύνηση όσο και στη θεραπεία αφορά πάντα και τους δύο.

 

iatriki voithia ipogonimotita

 

Πότε πρέπει το ζευγάρι να ζητήσει ιατρική βοήθεια;

Στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη εφόσον περάσουν 12 μήνες συστηματικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις και δεν επιτευχθεί σύλληψη.

Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (ιδιαίτερα άνω των 38 ετών) συνιστάται η επίσκεψη στο γιατρό έπειτα από 6 μήνες συχνών ερωτικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, διότι η ηλικία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες υπογονιμότητας.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ζευγάρια πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια πολύ νωρίτερα είναι συχνές. Για παράδειγμα, τα ζευγάρια εκείνα στα οποία ο ένας ή και οι δύο έχουν συμπτώματα ύποπτα για υπογονιμότητα.

Στις γυναίκες, ανησυχητικές ενδείξεις υπογονιμότητας είναι:

●  H ακατάστατος – ακανόνιστος κύκλος ή η απουσία εμμήνου ρύσεως

●  Η επώδυνη περίοδος

●  Ενδείξεις ορμονικών διαταραχών (π.χ. επίμονη ακμή, μειωμένη ερωτική επιθυμία, αυξημένη τριχοφυΐα σε ασυνήθιστα μέρη του σώματος, λέπτυνση των μαλλιών)

●  Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών με διαταραχές περιόδου

●  Παρουσία Ινομυωμάτων ή Αδενομύωσης

●  Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

●  Ιστορικό Ενδομητρίωσης

●  Ιστορικό σαλπιγγίτιδας ή φλεγμονών στην πύελο

●  Ενδείξεις πιθανών προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί κατά το γυναικολογικό έλεγχο ρουτίνας (π.χ. χαμηλές ωοθηκικές επάρκειες – χαμηλός αριθμός ωαρίων)

●  Προβλήματα σχετιζόμενα με την κοιλότητα της μήτρας (π.χ. παρουσία ινομυώματος, πολύποδα, διαφράγματος, συμφύσεων ή μη φυσιολογικό σχήμα κοιλότητας)

●  Ιστορικό επεμβάσεων στον τράχηλο (συνήθως για θεραπεία βλαβών από τον HPV)

●  Ενδοκρινολογικές διαταραχές (π.χ. θυρεοειδής, προλακτίνη)

●  Ατομικό ή και οικογενειακό ιστορικό θρομβοφιλίας

●  Ανοσολογικά αίτια

ανδρικη υπογονιμότητα

Στους άνδρες, οι ενδείξεις υπογονιμότητας είναι:

●  Ιστορικό φλεγμονών (επιδιδυμίτιδες, προστατίτιδες)

●  Αλλαγές στην ερωτική επιθυμία

●  Πόνος ή η διόγκωση των όρχεων

●  Δυσκολίες στη διατήρηση της στύσης

●  Προβλήματα εκσπερμάτωσης

●  Μικροί, σκληροί όρχεις

 

Η υπογονιμότητα, η «σύγχρονη μάστιγα» της εποχής μας, συμβάλλει στο αυξανόμενο στρες που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια στην καθημερινότητά τους.

Με τις σύγχρονες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις περισσότερες δυσκολίες και να προσφέρουμε τη χαρά της εγκυμοσύνης και της γονεϊκότητας.

Στη φαρέτρα των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής υπάρχουν σήμερα από τις απλούστερες θεραπείες (για παράδειγμα χάπια που παίρνει η γυναίκα για λίγες μέρες σε κάθε κύκλο χωρίς καμία επιπλέον παρακολούθηση) μέχρι και σύνθετες και περίπλοκες (σε επίπεδο εργαστηρίου) θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Με εμπειρία, επιστημονική συνέπεια και εξατομικευμένη προσέγγιση, που έχει να κάνει όχι μόνο με το ξεχωριστό πρόβλημα κάθε ζευγαριού αλλά και με την κατανόηση των αναγκών και των επιθυμιών του, προσφέρουμε σε κάθε ζευγάρι τη θεραπεία που είναι καταλληλότερη για την περίπτωσή του.