Περίοδος: γιατί έχω πόνο και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί;
Καταρχήν για να γίνει σαφές, το αίμα που βλέπουν οι γυναίκες κάθε μήνα είναι η αποκόλληση της εσωτερικής στοιβάδας της μήτρας, δηλαδή του ενδομητρίου. Αυτο συμβαίνει λόγω της πτώσης των οιστρογόνων σε αυτή τη φάση του κύκλου. Λίγες μέρες πριν οι γυναίκες δουν το αίμα, η μήτρα αρχίζει να παράγει μια ορμόνη που λέγεται προσταγλανδίνη για να συσπαστεί και να αποβάλλει αυτή τη στοιβάδα.
Αυτό, μεταφράζεται απο την ίδια τη γυναίκα σαν έντονες κράμπες.
Όσο πλησιάζει η περίοδος τόσο πιο έντονες γίνονται αυτές οι κράμπες με αποτέλεσμα οι γυναίκες να αισθάνονται αρκετή δυσφορία περιγράφοντας συμπτώματα όπως τάση για εμετό, τάση λιποθυμίας, έντονο πόνο σε όλη τη κοιλιά, διάρροιες κ.α.
Αντιμετώπιση
Οι τρόποι αντιμετώπισης δύστυχώς είναι λίγοι και δεν ενεργούν σε όλα τα περιστατικά.
Αναλγητικά – Αντιφλεγμονώδη: Φαρμακευτικά σκευάσματα θα πρέπει να λαμβάνονται ίσως και 1-2 μέρες πριν ξεκινήσουν τα συμπτὠματα έτσι ώστε η συστηματική τους χρήση να βοηθήσει περισσότερο. Το είδος και η ποσότητα του σκευάσματος που λαμβάνει η κάθε γυναίκα θα πρέπει πρώτα να έχει εγκριθεί από τον γυναικολόγο της.
Ζεστά επιθέματα – Θερμοφόρες: Τα ζεστά επιθέματα χαμηλά στη κοιλιά προκαλούν χαλάρωση των μυών με αποτέλεσμα να μειώνεται η ένταση του πόνου.
Αντισυλληπτικά: Κατά τη διάρκεια της περιόδου η μήτρα εκρίνει κάποιες ορμόνες τις λεγόμενες προσταγλανδίνες οι οποίες προκαλούν σύσπαση των μυών της μήτρας κι έτσι προκαλείται πόνος.
Μετά από έρευνες που έχουν γίνει (Έρευνα από Δρ Ingela Lindh και συνεργάτών από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction) φαίνεται ότι τα αντισυλλιπτικά χάπια μπλοκάρουν αυτές τις ορμόνες και έτσι μειώνονται κράμπες και λοιπές ενοχλήσεις. Παρόλα αυτά η λήψη τους δεν είναι και τόσο αθώα καθώς δεν πρέπει να λαμβάνονται από:
- καπνίστριες άνω των 35 ετών
- γυναίκες με παχυσαρκία
- όταν υπάρχει ιστορικό θρόμβωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου ή πρόβλημα καρδιάς
- κάποια με 1ου βαθμού συγγενή που είχε θρόμβο αίματος πριν από την ηλικία των 45 ετών
- γυναίκες που έχουν σοβαρές ημικρανίες
- γυναίκα που είχε καρκίνο του μαστού ή ασθένεια του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης
- οποιαδήποτε έχει διαβήτη για τουλάχιστον 20 έτη
Τέλος, να αναφερθεί ότι επειδή μπορεί να υπάρχουν και λόγοι ανατομικοί π.χ. στένωση τραχήλου ή ακόμα και εστίες ενδομητρίωσης που οδηγούν σε έντονους πόνους περιόδου απαραίτητη κρίνεται η επίσκεψη στον γυναικολόγο έτσι ὠστε μετά απο μια καλή λήψη ιστορικού να εξατομικευτούν τα συμπτώματα της κάθε γυναίκας για να καταφύγει στην πιο ιδανική λύση για την ίδια.