FBpixel

Προγεννητικός Έλεγχος

Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η ομορφότερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Όμως, για την ομαλή διεξαγωγή της και την αποφυγή ή έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν, η έγκυος θα πρέπει να υποβάλλεται συχνά σε συγκεκριμένες εξετάσεις. Ο προγεννητικός έλεγχος είναι απαραίτητος για μια ομαλή εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές.

 

Τι ορίζεται ως προγεννητικός έλεγχος και πότε πρέπει να πραγματοποιείται;

Ως προγεννητικός έλεγχος ορίζεται ένα σύνολο εξετάσεων και υπερήχων, οι οποίες πραγματοποιούνται στην αρχή της εγκυμοσύνης ή πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες.

 

Πού στοχεύουν οι εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου;

O προγεννητικός έλεγχος στοχεύει στον εντοπισμό παθήσεων τις εγκύου που ενδέχεται να επηρεάσουν τον τρόπο παρακολούθησης της εγκυμοσύνης αλλά και την υγεία του παιδιού κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και στη μετέπειτα ζωή του.

 

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν παθήσεων που αφορούν την υγεία της μητέρας;

Οι εξετάσεις αίματος στις οποίες πρέπει να υποβληθεί η γυναίκα στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Γενικές εξετάσεις αίματος (για την παρακολούθηση της αιμοσφαιρίνης, του αιματοκρίτη, των αιμοπεταλίων αλλά και των λευκών αιμοσφαιρίων)
  • Εξέταση σακχάρου αλλά και καμπύλη σακχάρου σε συγκεκριμένη εβδομάδα κύησης (για τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης)
  • Ανοσολογικές εξετάσεις για Τοξόπλασμα, Ερυθρά και Κυτταρομεγαλοιό
  • Εξέταση θυροειδή.

Επίσης πραγματοποιούνται κολπικές καλλιέργειες για τον εντοπισμό μικροβίων που ενδέχεται να επηρεάσουν το έμβρυο κατά τον τοκετό (π.χ. β Αιμολυτικός στρεπτόκοκκος)

 

Πολύ σημαντικές εξετάσεις θεωρούνται και οι γονιδιακοί έλεγχοι του ζευγαριού που περιλαμβάνουν έλεγχο για ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ, ΝΩΤΙΑΙΑ ΜΥΙΚΗ ΑΤΡΟΦΙΑ, ΕΥΘΡΑΥΣΤΟ Χ, ΜΥΙΚΗ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ BECKER- DUCHENNE, ΜΗ ΣΥΝΔΡΟΜΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟЇΑ και κάποιες άλλες, που οφείλονται σε παθολογικά γονίδια που προϋπάρχουν στους γονείς και τα οποία μεταφέρονται στα παιδιά.

Σε γυναίκες που έχουν ιστορικό αποβολών συστήνεται έλεγχος καρυότυπου ζεύγους και έλεγχος θρομβοφιλίας.

 

Ποιες υπερηχογραφικές εξετάσεις περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος;

Οι υπερηχογραφικές εξετάσεις που περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος είναι οι ακόλουθες:

  • Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας (11-13 εβδομάδες): η συγκεκριμένη εξέταση αποτελεί πρώιμη εξέταση της ανατομίας του και υπολογίζει τον κίνδυνο εμφάνισης των πιο συχνών χρωμοσωμικών ανωμαλιών.
  • Υπερηχογράφημα 2ου τριμήνου (18 εβδομάδες): προαιρετικά μία πρώτη εκτίμηση της ανατομίας του νεογνού.
  • Υπερηχογράφημα β-επιπέδου (20-24 εβδομάδες): σε αυτή την εξέταση γίνεται έλεγχος πλήρης ανατομίας του νεογνού.
  • Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης – Doppler Κύησης (28 και 34 εβδομάδες): Σε αυτό τον υπερηχογράφημα γίνεται έλεγχος της αύξησης του βάρους του εμβρύου, παίρνουμε πληροφορίες  για την ωρίμανση του πλακούντα, την επάρκεια του αμνιακού υγρού και το πιο σημαντικό, ελέγχουμε 3 βασικές ροές αίματος: τις ροές από την κυκλοφορία της μητέρα προς τη μήτρα και τον πλακούντα (μητριαίες), την ροή μέσα στον ομφάλιο λώρο προς το μωρό (ομφαλική) και την ροή στον εγκέφαλο και σε κάποια αγγεία του εμβρύου (εγκεφαλική αρτηρία και φλεβώδης πόρος).

 

Στον προγεννητικό έλεγχο περιλαμβάνονται και ο πολύ σημαντικός  ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (NIPT), που δίνει πιθανότητα για κάποια σύνδρομα και γονιδιακά προβλήματα και τέλος ο ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, που περιλαμβάνει την ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ή τη ΛΗΨΗ ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΗΣ που εξετάζουν και οι δύο το έμβρυο γονιδιακά και δίνουν διάγνωση για όλα τα σύνδρομα που μπορούμε τεχνικά να ελέγξουμε σήμερα .

 

Η εγκυμοσύνη είναι ένα όμορφο ταξίδι, όμως πολλές φορές γεμάτο ανησυχία. Ο προγεννητικός έλεγχος απαλλάσσει τους μελλοντικούς γονείς από ενδεχόμενα άγχη που αφορά την υγεία του εμβρύου. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον προγεννητικό έλεγχο, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Μαιευτήρα- Γυναικολόγο Νίκο Μπάρδη.

Κάποιες από τις εξετάσεις του προγεννητικού θα πρέπει να πραγματοποιούνται πριν τη κύηση, στα αρχικά στάδια της κύησης και κάποιες από αυτές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Για την άμεση λύση των ενδεχόμενων επιπλοκών που μπορούν να παρουσιαστούν από παθολογικά αποτελέσματα.

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι απόλυτα ασφαλής τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο και πραγματοποιείται κυρίως μη επεμβατικά με αιματολογικές εξετάσεις και υπερήχους.