Ψηλάφηση Μαστών
Ο υπέρηχος μαστών σε νεότερες ηλικίες, η ψηφιακή Μαστογραφία αλλά και η Μαγνητική μαστών είναι κάποια από τα όπλα έγκυρης διάγνωσης κάποιας παθολογίας παρόλα αυτά η πρώτη γραμμή άμυνας παραμένει η ίδια η γυναίκα και η ψηλάφηση μαστών. Είναι πολύ σημαντικό οι ίδιες οι γυναίκες να γνωρίζουν το στήθος τους έτσι ώστε αν παρατηρήσουν κάτι διαφορετικό να απευθυνθούν άμεσα στον ειδικό.
Πώς γίνεται η ψηλάφηση;
Η γυναίκα βρίσκεται ξαπλωμένη ανάσκελα η στέκεται όρθια. Βάζει ψηλά το χέρι της πλευράς που θα ψηλαφήσει και με το άλλο χέρι αρχίζει να ψηλαφάει τον μαστό απο την άκρη προς τη θηλή με τη φορά ενός ρολογιού.
Υποθέτοντας ότι ο μαστός είναι ένα ρολόι και ανάλογα που πιάνει κάποιο εξόγκωματάκι θα θυμάται ότι π.χ. όπως στη φωτογραφία πιάνω κάτι στην 1η ώρα 2 δάχτυλα από τη θηλή.
Πώς θα καταλάβω αν κάτι είναι διαφορετικό;
Κάνοντας ψηλάφηση μια φορα τον μήνα από μικρή ηλικία η γυναίκα μπορει να χαρτογραφήσει εύκολα τον μαστό της και να θυμάται που πιάνει τι. Αν παρατηρήσει κάτι να μεγαλώνει η να αλλάζει σχήμα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί τον γιατρό της.
Δεν περιμένουμε από εκείνη να κάνει διάγνωση παρα μόνο να υποδείξει το σημείο που την ανυσηχεί.
Γι᾽αυτο καλό είναι η ψηλάφηση να ξεκινήσει μετά από έναν έλεγχο με υπέρηχο μαστων ή μαστογραφία χώρις παθολογικά ευρήματα έτσι ώστε να γνωρίζει ότι οτιδήποτε πιάνει στο στήθος της από εκέινη τη στιγμή και μετά είναι φυσιολογικό και αν παρατηρήσει κάποια αλλαγή να πάει αμέσως στον γιατρό.
Γιατί να μην το κάνει καλύτερα ένας ειδικός;
Δυστυχώς οι επισκέψεις στο γυναικολόγο ή στον μαστολόγο δεν μπορούν να είναι τόσο συχνές ώστε να διαγνωσθή έγκαιρα κάποιο παθολογικό εύρημα.
Μόνο η ίδια η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ψηλαφεί το μαστό όσο συχνά θέλει η ίδια.
Απαραίτητη είναι όμως η ετήσια εξέταση του στήθους ανεξαρτήτου ηλικίας από ειδικούς, εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικο καρκίνου του μαστού ή κάποιο παθολογικό εὐρημα σε παλαιότερη εξέταση όπου τότε η παρακολούθηση γίνεται σε συχνότερη βάση όσο δηλαδή έχει ορίσει ο ιατρός που παρακολουθεί το περιστατικό.