Categories
Blog

Αλλαγή Νομοσχεδίου Για Την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Στα πλαίσια της συνεχούς τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ψηφίστηκε η αλλαγή νομοσχεδίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή η οποία απελευθερώνει τους ηλικιακούς και φυλετικούς δεσμούς από τις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης και διατήρησης γονιμότητας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή τονίζοντας πως οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην πρωτοπορία και την επιστημονική εμπιστοσύνη των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Κατά τον ίδιο, η νέα αυτή ρύθμιση, θα δώσει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια και μητέρες να κάνουν παιδιά. Καθώς με τις μέχρι πρότινος ισχύουσες διατάξεις πολλά ζευγάρια είτε κατέφευγαν στο εξωτερικό είτε επισκέπτονταν μη έγκριτα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ποιες είναι οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου;

Αύξηση του ορίου ηλικίας στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Πλέον οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέχρι και τα 54 έτη, από τα 50 που ήταν μέχρι πρότινος. Με αυτή την πρόβλεψη διευρύνεται ο χρόνος μέσα στον οποίο μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι θα μπορεί να αποφασίσει, να προσπαθήσει, να αποκτήσει ένα παιδί. Και εννοείται ότι με το σχέδιο νόμου καθορίζονται όλες οι διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων για προσωπικούς λόγους.

Η διάταξη αυτή προσδίδει το δικαίωμα στη γυναίκα να προβεί σε μέθοδο διατήρησης γονιμότητας μέσω της κρυοσυντήρησης ωαρίων ώστε να αποφασίζει η ίδια πότε θα τεκνοποιήσει. Αυτό απελευθερώνει σε ένα βαθμό τη γυναίκα από κοινωνικές πιέσεις και της δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στην καριέρα ή τις ασχολίες της εφόσον το θέλει. Στην μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία αυτό επιτρέπονταν μόνο όταν συνέτρεχαν σοβαροί ιατρικοί λόγοι. Στο εξής, όμως, ορίζεται ως αποκλειστική απόφαση κάθε γυναίκας. Επιπροσθέτως, με αυτό το νομοσχέδιο αίρεται η αναχρονιστική προϋπόθεση της συναίνεσης του συζύγου ή του συντρόφου της για να μπορεί να χρησιμοποιεί η ίδια τα ωάριά της. Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρέωνε τη γυναίκα να αναμένει την συναίνεση ακόμα και τέως ή εν διαστάσει συζύγου, για τη χρήση του δικού της γενετικού υλικού!

Κατάργηση της εικοσαετίας ως ανώτατο όριο για την διάρκεια συντήρησης των ωαρίων

Με βάσει αυτόν τον γνώμονα, η γυναίκα δεν θα επιβαρύνεται πλέον ούτε ψυχολογικά, ούτε οικονομικά. Καθώς δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνεται η διαδικασία κρυοσυντήρησης μετά από 20 χρόνια. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «Δεν υπάρχει πια κανείς ιατρικός λόγος που να υποδεικνύει ότι πρέπει να διατηρηθεί αυτό το όριο».

Ίδρυση μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζας κρυοσυντήρησης ειδικά για τους ασθενείς HIV.

Με τον τρόπο αυτόν αναστέλλεται μία αντιεπιστημονική και παράλογη διάκριση καθώς και ένα στίγμα ετών. Οι οροθετικοί, ενώ μπορούν να τεκνοποιήσουν κανονικά, εξαιτίας παλαιότερων νόμων , δεν έχουν το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αδράνεια και αμέλεια μίας νομοθετικής διάταξης που στερούσε το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από μία μεγάλη μερίδα ατόμων. Κάτι που πλέον διορθώθηκε.

Απαγόρευση των μη αναγκαίων εγχειρήσεων σε intersex παιδιά.

Μέχρι τώρα, τα παιδιά που γεννιούνταν με διάφορες παραλλαγές στα χαρακτηριστικά του φύλου τους οδηγούνταν στο χειρουργείο ή έκαναν ορμονοθεραπείες. Με αποτέλεσμα ολέθριες συνέπειες για τη σωματική, αλλά και για την ψυχική τους υγεία. Πλέον ωάσει του νέου νομοσχεδίου, επεμβάσεις σε χαρακτηριστικά φύλου θα γίνονται μετά από 15 χρόνια και μόνο αν συμφωνούν τα ίδια.

Η πρόοδος της κοινωνίας και της επιστήμης, σταδιακά αναστέλλει φραγμούς και διακρίσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων. Αυτό το νομοσχέδιο ανακουφίζει σε μεγάλο βαθμό τη γυναίκα, για την οποία πολλές φορές, τα στενά περιθώρια και οι ρήτρες την αποθαρρύνουν από τη δημιουργία οικογένειας.
Για κάθε ζήτημα που αφορά την γονιμότητα καθώς και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο μαιευτήρα Νικόλαο Μπάρδη. Ο Δρ Μπάρδης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής καθώς και της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, ενώ συνεργάζεται με το Κέντρο Εξωσωματικής Υγεία IVF – Εμβρυογένεσις, των Μαιευτηρίων ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ.

Αλλαγή Νομοσχεδίου Για Την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Αλλαγή Νομοσχεδίου Για Την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή