Πρόκληση Ωορρηξίας

Η διέγερση των ωοθηκών σκοπό έχει την εξασφάλιση της παραγωγής και της απελευθέρωσης από τη γυναίκα ενός ή και περισσοτέρων ωαρίων και συνδυάζεται είτε με προγραμματισμένη επαφή είτε με σπερματέγχυση (IUI).

Επιπλέον, η  διέγερση των ωοθηκών γίνεται με χάπια ή με ενέσεις ή με συνδυασμό των δύο. Η θεραπεία ξεκινά συνήθως την 1η – 2η ημέρα του κύκλου αφού προηγηθεί υπερηχογράφημα και διαρκεί για λίγες ημέρες.

Η παρακολούθηση γίνεται με μια σειρά ορμονικών εξετάσεων και ενδοκολπικών υπερηχογραφημάτων με τα οποία μετρούμε το μέγεθος και την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και το πάχος του ενδομητρίου. Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη γίνεται μία ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης (π.χ. Pregnyl ή Ovitrelle) που βοηθά στο να είναι βέβαιος ο γυναικολόγος ότι θα επιτευχθεί η διαδικασία της ωορρηξίας.

Στη φάση αυτή δίνονται οδηγίες για τον καλύτερο χρόνο προγραμματισμένης επαφής στο σπίτι ή προγραμματίζεται η σπερματέγχυση.

Ποια ζευγάρια είναι κατάλληλα;

Η διέγερση ωοθηκών με πρόκληση ωορρηξίας είναι κατάλληλη:

  • Σε γυναίκες που δεν κάνουν ωορρηξία ή που έχουν διαταραχές των επιπέδων των ορμονών που σχετίζονται με την ωορρηξία, π.χ. γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικής ωοθήκης, υπογοναδοτροπικό υπογοναδισμό, κτλ.
  • Σε γυναίκες που κάνουν ωορρηξία κανονικά, ωστόσο λόγω επιβαρυμένου καθημερινού προγράμματος του ζευγαριού προσπαθούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να πετύχουν εγκυμοσύνη, προγραμματίζοντας τις ημερομηνίες της επαφής και αυξάνοντας τον αριθμό των ωαρίων που απελευθερώνουν.

Βασική προϋπόθεση είναι να είναι οι σάλπιγγες της γυναίκας ανοιχτές, να μην υπάρχει πρόβλημα με το σπέρμα και γενικότερα να μην έχει βρεθεί κάποια άλλη αιτία γυναικείας ή ανδρικής υπογονιμότητας.

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη διέγερση των ωοθηκών;

  • H Κιτρική Κλομιφαίνη (Serpafar) ή οι Αναστολείς Αρωματάσης (Femara) που χορηγούνται σε μορφή χαπιών από την 1η – 5η ημέρα του κύκλου μέχρι να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη, αλλιώς προτείνονται διαφορετικές λύσεις.
  • Οι Γοναδοτροπίνες που χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή για 3-4 κύκλους και δίνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα χάπια.