Θηλασμός – Λοχεία

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο ιδανικότερος τρόπος σίτισης του νεογνού από την πρώτη κιόλας ημέρα!

Το μητρικό γάλα είναι αποδεδειγμένα πλούσιο σε βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες και αντισώματα που βοηθούν και διαμορφώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου.

Η φύση έχει προβλέψει κατά τον θηλασμό η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες του νεογέννητου και του βρέφους, ανεξαρτήτως του μεγέθους του μαστού, το οποίο δεν παίζει ρόλο στην ικανότητα παραγωγής μητρικού γάλακτος.

Ο θηλασμός και το μητρικό γάλα συμβάλλουν στην υγεία και στην καλή κατάσταση μητέρας και νεογνού, ενώ είναι ένας αξιόπιστος τρόπος σίτισης και απόλυτα ασφαλής για το περιβάλλον.

Τι είναι ο θηλασμός και ποια πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το παιδί;

Ο μαστός είναι ένας μαζικός αδένας, επηρεασμένος από την αύξηση οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της κύησης, αυξάνει το βάρος του περίπου κατά 400 γραμμάρια, ενώ διπλασιάζεται η αιμάτωσή του. Ο μαστός καλύπτεται με δέρμα που είναι λεπτό και ελαστικό και περιλαμβάνει: τη θηλή, τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή και το γενικό δέρμα.

Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης η θηλαία άλως γίνεται μεγαλύτερη και σκουρότερη για να την ξεχωρίζει καλύτερα το νεογέννητο.

Διαδικασία θηλασμού

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού ελευθερώνονται από την υπόφυση, η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη. Οι ορμόνες αυτές μεταφέρονται με το αίμα στο μαστό και με την προλακτίνη παράγεται το γάλα στις κυψελίδες, ενώ με την ωκυτοκίνη προωθείται στους γαλακτοφόρους πόρους και τη θηλή.

Το νεογνό έλκει τη θηλή στο στόμα του, τοποθετώντας τα χείλη στην περιφέρεια της άλω, ενώ τα ούλα του αγκιστρώνονται σε αυτή. Στη συνέχεια κρατά τη θηλή στην υπερώα, όπου τη συγκρατεί με τη γλώσσα και την πιέζει, ώστε να προωθήσει το γάλα στο πίσω τμήμα της στοματικής κοιλότητας και να το καταπιεί.

Σε κάθε θηλασμό πρέπει να προσφέρονται και οι δύο μαστοί. Είναι σκόπιμο ωστόσο να σημειωθεί ότι με 5 λεπτά θηλασμού, το νεογνό λαμβάνει τα 2/3 περίπου του γάλακτος, που περιέχει κάθε μαστός. Ένας θηλασμός διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 15-20 λεπτά. Το νεογνό είτε εναλλάσει τους μαστούς, θηλάζοντας μέσα στα 20 λεπτά και από τους δύο, είτε θηλάζει τη μία φορά από τον ένα μαστό και την άλλη από τον άλλο.

Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο γρηγορότερα έρχεται το πύαρ, πρωτόγαλα ( το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο, εξαιρετικά πλούσιο σε αντισώματα) και στη συνέχεια το κανονικό γάλα (περίπου τρεις μέρες μετά τον τοκετό). Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ειδικά το πρώτο 6μηνο είναι απαραίτητος ο θηλασμός τόσο για το νεογνό όσο και για τη μητέρα.

Πλεονεκτήματα θηλασμού

Εκτός από τα συναισθηματικά πλεονεκτήματα του θηλασμού που είναι εξίσου σημαντικά για το νεογέννητο και για τη μητέρα, κύριο ρόλο παίζουν τα πλεονεκτήματα για την υγεία και των δύο.

Πλεονεκτήματα για την υγεία του μωρού

 • Προφυλάσσει από τη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Επιβραδύνει την ανάπτυξη της κοιλιοκάκης νόσου.
 • Προσφέρει προστασία από την κατά τόπους εντερίτιδα ή νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα στους ενήλικες.
 • Μειώνει τις πιθανότητες να παρουσιάσουν ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη
 • Πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων και προστασία από αναιμίες.
 • Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης.
 • Μείωση της τερηδόνας, πρόληψη παχυσαρκίας και πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Επιπλέον, παιδιά που έχουν θηλάσει για τουλάχιστον έξι μήνες, έχουν έξι φορές μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν λέμφωμα.

Πλεονεκτήματα για την υγεία της μητέρας

 • Λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού
 • Προστασία από τον καρκίνο του ενδομήτριου
 • Προστασία από ουρολοιμώξεις
 • Βοηθάει στην αποφυγή αιμορραγίας και επαναφέέρει πιο γρήγορα τη μήτρα στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη
 • Eυκολότερη απώλεια του βάρους, που αποκτήθηκε κατά την εγκυμοσύνη
 • Οικονομία