Κονδυλώματα – HPV

Τι είναι τα κονδυλώματα-HPV;

Τα κονδυλώματα είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αφού ένας στους δύο με ενεργή σεξουαλική ζωή έχει προσβληθεί από κονδυλώματα. Μπορεί να προσβάλλει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες και οφείλεται σε στελέχη του ιού HPV(ιός ανθρώπινων θηλωμάτων). Υπάρχουν πάνω από 150 στελέχη του HPV, αλλά μόνο κάποια από αυτά προκαλούν κονδυλώματα.

 

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Η μετάδοση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή οποιασδήποτε φύσεως(κολπική, πρωκτική, στοματογεννητική) και με κάθε επαφή με το δέρμα ή το στόμα. Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσα από μικρές αμυχές που υπάρχουν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, και γενικότερα του δέρματος.

Επιπροσθέτως, η προσωπική επαφή με άγγιγμα συμβάλλει στη μετάδοση των κονδυλωμάτων. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί και σε περιπτώσεις που ο ιός δεν έχει εκδηλωθεί, αλλά βρίσκεται σε κατάσταση επώασης.

 

Ποια είναι η μορφή των κονδυλωμάτων;

Οι γονότυποι ΗPV 6 και 11 είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Εμφανίζονται στα εσωτερικά ή τα εξωτερικά σημεία των γεννητικών οργάνων ως μικροί όγκοι ή προεξοχές. Αυτά τα μικρά εξογκώματα μοιάζουν με κουνουπίδι και μπορεί να είναι είτε ανοιχτόχρωμα είτε σκουρόχρωμα.

 

Πού μπορούν να εμφανιστούν τα κονδυλώματα- HPV;

Τα σημεία εμφάνισης σχετίζονται με το φύλο του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα, στις γυναίκες εμφανίζονται στο αιδοίο, στον κόλπο, στην περιπρωκτική, στη βουβωνική χώρα και στη στοματική περιοχή, σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί στοματικό σεξ. Στους άντρες εμφανίζονται στην περιοχή του πέους, στη βουβωνική και περιπρωκτική περιοχή αλλά και στη στοματική.

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση κονδυλωμάτων;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή τους είναι οι παρακάτω:

 • Αριθμός σεξουαλικών συντρόφων: η επαφή με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης από κονδυλώματα.
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό : τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι πιο επιρρεπή στις μολύνσεις από κονδυλώματα. Σε αυτή την ομάδα ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ανήκουν οι φορείς του AIDS.
 • Ηλικία : συνήθως τα κονδυλώματα εμφανίζονται σε νεαρά άτομα που έχουν συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων.
 • Κατεστραμμένο δέρμα: περιοχές του δέρματος που έχουν κάποια πληγή (π.χ. από ξύρισμα) ή φθορά είναι πιο ευαίσθητες.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού;

Συνήθως ο ιός των κονδυλωμάτων δεν εκδηλώνει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα. Σπανίως εμφανίζονται τα παρακάτω:

 • Αίσθημα πόνου ή καύσου
 • Κνησμός
 • Αιμορραγία (αρκετά σπάνια)

 

Κονδυλώματα και μέτρα προστασίας

Το προλαμβάνειν πάντα είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Επομένως, το κάθε άτομο μπορεί να προστατεύει τον εαυτό του, αλλά και τους σεξουαλικούς του συντρόφους. Απλές συνήθειες μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση ή να την κάνουν γρήγορα αντιληπτή από τον ασθενή. Πιο συγκεκριμένα:

 • Αυτοεξέταση: είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης. Η παρατήρηση του σώματός μας προλαμβάνει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.
 • Χρήση προφυλακτικού: η χρήση προφυλακτικού σε κάθε επαφή περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη μετάδοση, χωρίς όμως να την αποκλείει.
 • Δερματολογικές εξετάσεις: θα πρέπει να γίνονται ως ετήσιο τσεκ-απ.
 • Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος: είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος πρόληψης, αλλά και διάγνωσης των κονδυλωμάτων.
 • Εμβόλιο ΗPV: διαρκεί για τρία χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τηρούνται και τα προαναφερθέντα μέτρα πρόληψης.

Κονδυλώματα – HPV: Τρόποι αντιμετώπισης

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων πρέπει να είναι έγκαιρη και άμεση, διότι τύποι του ιού, που φαινομενικά είναι ακίνδυνοι, ίσως με την πάροδο του χρόνου γίνουν επικίνδυνοι. Οι ενδεδειγμένες θεραπείες είναι αρκετές και αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω:

 • Με Laser CO2: η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Η απόξεση συμβάλλει στην άμεση και ολοκληρωτική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.
 • Κρυοθεραπεία: η παλαιότερη μέγεθος. Τα κονδυλώματα καταστρέφονται με τη χρήση υγρού αζώτου.
 • Διαθερμοπηξία: μέθοδος κατά την οποία τα κονδυλώματα καταστρέφονται με ηλεκτροδιαθερμία. Όμως, υστερεί αρκετά σε σχέση με άλλες μεθόδους και υπάρχει και η πιθανότητα να αφήσει ουλές στην περιοχή.
 • Χειρουργική αφαίρεση: είναι η πιο ακραία αντιμετώπιση και συνίσταται σε περιπτώσεις φίμωσης περιοχών.

 

Ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Μπάρδης, με μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο της Γυναικολογίας και εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοσκοπική Χειρουργική, θα σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα κονδυλώματα-HPV.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση.

ΕπικοινωνίαΕικοινωνία