Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση που επιτρέπει την ενδελεχή εξέταση του τραχήλου, του κόλπου και των έξω γεννητικών οργάνων, με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος που ονομάζεται κολποσκόπιο, με σκοπό τη διερεύνηση πιθανών ανωμαλιών.

Είναι βασική εξέταση και μαζί με το Τεστ Παπανικολάου αποτελούν τις κύριες μεθόδους πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πότε κάνουμε κολποσκόπηση;

Η εξέταση της κολποσκόπησης είναι απαραίτητη στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Έπειτα από μη φυσιολογικό Τεστ Παπανικολάου.
  • Σε περίπτωση ορατών ανωμαλιών στην περιοχή του τραχήλου κατά τη γυναικολογική εξέταση, ακόμη κι αν το τεστ ΠΑΠ είναι φυσιολογικό.
  • Έπειτα από διάγνωση εξωτερικών κονδυλωμάτων.
  • Σε φλεγμονές του τραχήλου που επιμένουν.
  • Όταν ενδείκνυται από το ιστορικό της γυναίκας, π.χ. επανειλημμένα επεισόδια αιμορραγίας μετά από σεξουαλική επαφή.
  • Μετά από διάγνωση ανωμαλιών – δυσπλασιών του τραχήλου της μήτρας στα πλαίσια της συστηματικής παρακολούθησης της πορείας τους.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση της κολποσκόπησης είναι παρόμοια μ’ αυτήν για τη λήψη του Τεστ ΠΑΠ. Η εξεταζόμενη βρίσκεται ξαπλωμένη στην ειδική γυναικολογική καρέκλα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαρή. Μετά την τοποθέτηση ενός κολποδιαστολέα που επιτρέπει την άμεση οπτική εξέταση του τραχήλου και του κόλπου, ο γιατρός με τη βοήθεια του κολποσκοπίου ελέγχει με καλό φωτισμό και μεγαλύτερη μεγέθυνση τον τράχηλο, τον κόλπο και τα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας και χρησιμοποιεί ειδικά διαλύματα που χρωματίζουν περιοχές που είναι μη φυσιολογικές ανάλογα.

Στην τελευταία περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να γίνει λήψη βιοψίας, οπότε θα αφαιρεθεί ένα πολύ μικρό μέρος ιστού, το οποίο θα σταλεί για ιστολογική εξέταση.

Πολλές φορές στην αρχή της κολποσκόπησης μπορεί να γίνει και λήψη Τεστ Παπανικολάου.

Πονάει η εξέταση;

Η κολποσκόπηση είναι μία γενικά ανώδυνη εξέταση. Κατά τη διάρκειά της, ο γιατρός ελέγχει τον τράχηλο, τον κόλπο και το αιδοίο, μέσω του κολποσκοπίου, δίχως να έρχεται καθόλου σε επαφή με την εξεταζόμενη.

Η μόνη ενόχληση που αισθάνεται κάποιες φορές η γυναίκα είναι ένα ελαφρύ τσούξιμο από τα ειδικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται για την εξέταση και ελαφρούς πόνους περιόδου σε περίπτωση λήψης βιοψίας από τον τράχηλο.

Ποια ημέρα είναι κατάλληλη για κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου της γυναίκας. Ο μόνος περιορισμός εντοπίζεται στις ημέρες της εμμηνορρυσίας (περιόδου), όπου όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μία τέτοιου είδους εξέταση.

Συμβουλή: Αφήστε να περάσει ένα διάστημα 1-2 ημερών μετά το τέλος της περιόδου, οπότε και θα σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει καθόλου αίμα στην περιοχή.

Πώς να προετοιμαστείτε;

Για να διασφαλίσετε ότι τα αποτελέσματα της κολποσκόπησης θα είναι αντιπροσωπευτικά και σαφή, είναι σημαντικό για ένα διάστημα 2-3 ημερών πριν την εξέταση να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή, τα κολπικά φάρμακα, τις ενδοκολπικές αλοιφές, αλλά και τις κολπικές πλύσεις, καθώς υπάρχει πιθανότητα να συγκαλύψουν τα ανώμαλα κύτταρα και να οδηγήσουν σε λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η κολποσκόπηση;

Αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική εξέταση, καθώς επιτρέπει, σε συνδυασμό πάντα με το Τεστ Παπανικολάου, τη διάγνωση ποικίλων παθήσεων του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου, με σημαντικότερη όλων τον καρκίνο του τραχήλου.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το Τεστ Παπανικολάου, η κολποσκόπηση και οι βιοψίες που μπορεί να ληφθούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας, όλα μαζί συμπληρωματικά μας δίνουν την πιο ολοκληρωμένη διάγνωση για τις βλάβες του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου.

Χάρη στην κολποσκόπηση, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να τον εντοπίσουν σε πολύ πρώιμο στάδιο και με την κατάλληλη θεραπεία να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

ΕπικοινωνίαΕικοινωνία