Φυσιολογικός Τοκετός

Αδιαμφισβήτητα ο φυσιολογικός τοκετός είναι από τις στιγμές «σταθμός» που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα!

Σε μία γυναίκα που γεννάει για πρώτη φορά ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, που μπορεί να φθάσουν τις 15 με 20. Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει στο παρελθόν είθισται να έχουν τοκετούς που ολοκληρώνονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ένας φυσιολογικός τοκετός χωρίζεται σε 3 στάδια:

1. Στάδιο διαστολής.

2. Στάδιο εξώθησης.

3. Στάδιο της υστεροτοκίας.

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω στάδια, με τη βοήθεια ενός έμπειρου μαιευτικού προσωπικού, ο τοκετός ολοκληρώνεται με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.

Πιο αναλυτικά:

Στάδιο διαστολής
Στάδιο εξώθησης
Υστεροτοκία

Φυσιολογικός τοκετός και πόνος

Οι πόνοι κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού είναι αναπόφευκτοι, με ή χωρίς τη χρήση επισκληρίδιου. Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών πριν τη διαδικασία του τοκετού ενημερώνονται, πολλές φορές λανθασμένα, για το τι πρέπει να κάνουν κατά τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού για να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερους πόνους.

Η πιο σωστή και αποτελεσματική λύση, είναι η σωστή προετοιμασία καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η σωστή ενημέρωση από το έμπειρο μαιευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Φυσιολογικός τοκετός με επισκληρίδιο αναισθησία

Όπως κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, έτσι και οι ωδίνες σε κάθε φυσιολογικό τοκετό είναι διαφορετικές.

Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι μια ασφαλής μέθοδος για την ανακούφιση και την βοήθεια της ολοκλήρωσης ενός φυσιολογικού τοκετού;

Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι ο ασφαλέστερος τρόπος χαλάρωσης των μυών εφόσον πραγματοποιηθεί από έμπειρο αναισθησιολόγο. Χορηγείται μέσω καθετήρα και διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μία πιθανή επιπλοκή της επισκληρίδιου μπορεί να θεωρηθεί η υπόταση. Συχνές παρενέργειες της επισκληρίδιου είναι η παράταση του τοκετού γιατί η έγκυος δεν νιώθει την ανάγκη να πιέσει.

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

Είναι το ερώτημα που απασχολεί ανεξαιρέτως όλες τις γυναίκες που κυοφορούν.
Η επιλογή για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή είναι μια σύνθετη απόφαση που πρέπει να βασίζεται στην επιθυμία του ζεύγους, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να επιβάλλουν τον ένα ή τον άλλο τρόπο τοκετού.Θεωρούμε ότι εκτός εάν υπάρχει κάποια αντένδειξη, ο φυσιολογικός τοκετός θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για κάθε έγκυο γυναίκα.

Πότε όμως θεωρείται απαραίτητη η καισαρική τομή;

  • Σχετική δυσαναλογία μεγέθους ή θέσης του εμβρύου σε συνδυασμό με την προωρότητα.
  • Ισχιακή ή εγκάρσια προβολή του εμβρύου.
  • Πολύδυμη κύηση.
  • Μεγάλη προωρότητα εμβρύου.
  • Σοβαρού βαθμού ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου.
  • Αποκόλληση πλακούντα ή πρόπτωση ομφάλιου λώρου, αποτελούν ένδειξη για καισαρική τομή.
  • Επιπωματικός – Διεισδυτικός Πλακούντας