Επώδυνες Σεξουαλικές Επαφές

Ως επώδυνες σεξουαλικές επαφές , ή δυσπαρεύνια, ορίζεται ο επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος ακριβώς πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ. Ο πόνος γίνεται αισθητός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν ενόχληση εξωτερικά στην περιοχή του αιδοίου ή στο άνοιγμα του κόλπου. Εντούτοις, σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος αντανακλά εσωτερικά — στον τράχηλο, τη μήτρα ή την κάτω κοιλιακή χώρα. Είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να έχει αρνητικές συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Σε περίπτωση εμφάνισης της συγκεκριμένης κατάστασης μόνο ένας εξειδικευμένος Γυναικολόγος μπορεί να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία με βάση τα εκάστοτε συμπτώματά και να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία του πόνου.

Επώδυνες σεξουαλικές επαφές μπορεί να βιώσουν τόσο οι άνδρες (ανδρική δυσπαρεύνια) όσο και οι γυναίκες (γυναικεία δυσπαρεύνια) όλων των ηλικιών. Ο πόνος συχνά οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες ή ιατρικές καταστάσεις, αλλά μπορεί επίσης να προκύπτει από ψυχολογικά αίτια.

 

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι δυσπαρεύνιας;

Η θέση του πόνου μπορεί να λειτουργήσει ως αρωγός εντοπισμού του εκάστοτε τύπου δυσπαρεύνιας. Ο πόνος κυρίως διακρίνεται σε:

Ενδοκογχική ή Επιφανειακή δυσπαρεύνια: Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός στην είσοδο του κόλπου κατά την αρχική διείσδυση. Ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τον πόνο στην είσοδο μπορεί να είναι η έλλειψη λίπανσης, ο τραυματισμός ή η μόλυνση.

Βαθεία δυσπαρεύνια: Είναι πόνος που εμφανίζεται κατά τη βαθιά διείσδυση και μπορεί να αισθανθεί χειρότερος σε ορισμένες σεξουαλικές στάσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ενόχληση γίνεται αισθητή στον τράχηλο ή στην κάτω κοιλιακή χώρα.

 

Τι προκαλεί επώδυνες σεξουαλικές επαφές;

Τις περισσότερες περιπτώσεις, οι επώδυνες σεξουαλικές επαφές προκύπτουν όταν δεν υπάρχει επαρκής κολπική λίπανση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, η επώδυνη σεξουαλική επαφή εμφανίζεται εάν υπάρχει μία από τις ακόλουθες καταστάσεις:

Κολπική ατροφία: Η κολπική επένδυση μπορεί να χάσει την κανονική υγρασία και το πάχος της και να γίνει ξηρή, λεπτή και να δημιουργήσει φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκληθεί από φαρμακευτική αγωγή, εμμηνόπαυση ή άλλες ορμονικές αλλαγές.

Κολπισμός: Ο φόβος του πόνου ή κάποιο προηγούμενο τραύμα προκαλεί σπασμό των κολπικών μυών.

Κολπικές λοιμώξεις: Όπως μυκητιάσεις, κολπίτιδες οι οποίες αλλάζουν τη σύσταση των κολπικών υγρών οδηγώντας σε πόνο κατά την τριβή.

Προβλήματα με τη μήτρα: Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ινομυώματα που μπορεί να προκαλέσουν βαθύ πόνο στη σεξουαλική επαφή.

Ενδομητρίωση: Μια κατάσταση κατά την οποία το ενδομήτριο (ιστός που καλύπτει τη μήτρα) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.

Προβλήματα με τις ωοθήκες: Τέτοια προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν κύστες ωοθηκών.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου: Οι ιστοί του σημείου φλεγμονώνονται έντονα και η πίεση της σεξουαλικής επαφής προκαλεί βαθύ πόνο.

Έκτοπη κύηση: Μια εγκυμοσύνη κατά την οποία ένα γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.

Σεξουαλική επαφή πολύ σύντομα μετά το χειρουργείο ή τον τοκετό.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ): Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, πληγές από έρπητα ή άλλα ΣΜΝ.

Βουλβοδυνία: Προκαλεί χρόνιο πόνο στην περιοχή του αιδοίου.

Τραυματισμός του αιδοίου ή του κόλπου: Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν σχίσιμο από τον τοκετό ή από τομή στο περίνεο που γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Δερματικές διαταραχές που επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα.

Ψυχολογικοί παράγοντες: Το άγχος, η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να αποτρέψουν τη σεξουαλική διέγερση.

 

Πώς μπορώ να μιλήσω στον γυναικολόγο μου για το επώδυνο σεξ;

Μιλήστε ανοιχτά με τον γυναικολόγο σας για τυχόν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος θα πρέπει να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον και να δώσει απαντήσεις και συμβουλές σε κάθε είδους απορία. Μερικές ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει ο ιατρός είναι:

  • Πού εμφανίζεται ο πόνος;
  • Πόσο συχνά εμφανίζεται ο πόνος;
  • Πόσο καιρό έχετε επώδυνη επαφή;
  • Πώς είναι ο πόνος;
  • Τι φάρμακα παίρνετε;
  • Είχατε προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή;
  • Έχετε λάβει θεραπεία για κάποια πάθηση του κόλπου;

Σε περίπτωση που προκύψουν επώδυνες σεξουαλικές επαφές επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο-μαιευτήρα Νικόλαο Μπαρδή για μία εξατομικευμένη διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση.