Categories
Blog

Κατάψυξη ωαρίων | Τα βήματα της διαδικασίας

Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Η επιστήμη, με την κατάψυξη ωαρίων, έχει κάνει ένα σπουδαίο δώρο στη σύγχρονη γυναίκα: τη δυνατότητα της επιλογής του χρόνου όσον αφορά στην τεκνοποίηση.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δίνει παράταση στη γονιμότητα καθώς «σταματά» προσωρινά τον χρόνο σε μία ιδανική στιγμή ωοθηκικής επάρκειας της γυναίκας. Επιτρέπει στη γυναίκα να αποκτήσει το ρόλο της μητέρας, χωρίς να νιώθει την πίεση του βιολογικού ρολογιού να επηρεάζει τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής της, όπως είναι η καριέρα και η μετεκπαίδευση, η επιλογή συντρόφου ζωής ή άλλες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις που συνοδεύουν την απόφαση για μητρότητα.

Η ωοληψία και συντήρηση ωαρίων είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια κυρίως για ιατρικούς λόγους. Η πρώτη καταγεγραμμένη γέννηση παιδιού από κατεψυγμένο ωάριο σημειώθηκε το 1986! 

Από το 2005 και έπειτα, με την εφαρμογή μιας νέας μεθόδου κατάψυξης (μέθοδος υαλινοποίησης – vitrification) που έχει βελτιώσει πάρα πολύ τα ποσοστά εγκυμοσύνης με κατεψυγμένα ωάρια, η αναπαραγωγική ιατρική κατάφερε να προσφέρει σε όλες τις γυναίκες μια «ασφάλεια γονιμότητας» επιτρέποντας τους να κάνουν το όνειρο της μητρότητας πραγματικότητα, τη σωστή για εκείνες στιγμή.

Γιατί να καταψύξω τα ωάρια μου;

Ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα, έτσι και τα ωάρια γερνούν και φθίνει η ποσότητα και η ποιότητά τους. Επιπλέον, καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, αυξάνεται η πιθανότητα χρωμοσωμικών και γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου ή διαταραχών που καθιστούν τη σύλληψη πιο δύσκολη.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι η πιο προνοητική και έξυπνη κίνηση που απαλλάσσει τη γυναίκα από την ανάγκη να πάρει την απόφαση να γίνει μητέρα σε μια περίοδο της ζωής της που δεν είναι ιδανική.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της κατάψυξης ωαρίων είναι ότι, μαζί με αυτά, «καταψύχονται» και οι πιθανότητες και τα καλά χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης που θα είχε η νεότερη γυναίκα την χρονική περίοδο της ωοληψίας και όχι τη στιγμή της μετέπειτα γονιμοποίησης. Με απλά λόγια, μπορείτε, για παράδειγμα, να έχετε μια όμορφη εγκυμοσύνη στα 40 σας κυοφορώντας τα γονιμοποιημένα ωάρια του 30χρονου εαυτού σας.

Πλέον, οι γυναίκες, χωρίς να πιέζονται ασφυκτικά από τον παράγοντα της ηλικίας ή τυχόν ιατρικά προβλήματα (πχ. οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης, ενδομητρίωση, επικείμενες χημειοθεραπείες, κλπ) μπορούν να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια και, με τη βοήθεια της κατάψυξης ωαρίων, να αποκτούν οικογένεια όταν είναι πραγματικά έτοιμες.

Κατάψυξη ωαρίων: βήμα-βήμα όλη η διαδικασία

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια διαδικασία κατά την οποία συλλέγουμε ωάρια από τη γυναίκα και τα κρυοσυντηρούμε, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον στα πλαίσια εξωσωματικής γονιμοποίησης για να πετύχει μια εγκυμοσύνη.

Βήμα 1:

Ο ειδικός ιατρός αναπαραγωγής συγκεντρώνει το ιατρικό ιστορικό της ενδιαφερόμενης. Ακολουθεί κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος μεταξύ των οποίων και η Αντιμυλλέριος Ορμόνη (ΑΜΗ) που θα αποτυπώσουν την γενική κλινική και ορμονική εικόνα της γυναίκας. Τα επίπεδα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (ΑΜΗ) και η υπερηχογραφική εκτίμηση των ωοθηκών αποτελούν έναν άμεσο και πρώιμο δείκτη της ωοθηκικής λειτουργίας.

Βήμα 2:

Βάσει  των αποτελεσμάτων και άλλων παραγόντων που αφορούν την επιθυμία της γυναίκας, ο ιατρός συστήνει τον κατάλληλο τρόπο συλλογής ωαρίων. Η ωοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με διέγερση ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή, ακολουθώντας απολύτως εξατομικευμένο πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών (κλασική διέγερση με ενέσειες ή mini διέγερση κυρίως με χάπια ή και μικρή ποσότητα ενέσεων), είτε σπανιότερα κατά τη διάρκεια φυσιολογικού κύκλου.

Βήμα 3:

Εφαρμόζεται η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή για χρόνο που ορίζει το εκάστοτε πρωτόκολλο (με διάρκεια συνήθως 10-15 ημέρες) και οι χορηγούμενες ορμόνες ευνοούν την ανάπτυξη πολλών, ώριμων ωαρίων και στις δύο ωοθήκες. Γίνεται τακτική ιατρική παρακολούθηση ούτως ώστε να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη των ωαρίων και να εντοπίσουμε την ιδανική μέρα για την πραγματοποίηση της ωοληψίας.

Βήμα 4:

Όταν τα ωάρια είναι έτοιμα, τότε χορηγείται μία τελευταία ανώδυνη ενέσιμη ουσία που ωριμάζει και προετοιμάζει τα ωάρια για την ωοληψία. Η ωοληψία προγραμματίζεται δύο ημέρες αργότερα.

Βήμα 5:

Υπό μέθη και με υπερηχογραφική καθοδήγηση διενεργείται η συλλογή των ωαρίων διακολπικά.

Η διάρκειά της ωοληψίας εξαρτάται από τον αριθμό των ωαρίων που έχουν αναπτυχθεί και είναι, κατά περίπτωση, 10-20 λεπτά. Η ασθενής παραμένει κλινήρης για περίπου 30′ – 60′ και στη συνέχεια αποχωρεί από το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό σχετικά με ήπια φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση) καθώς και διατροφικές συμβουλές που συνιστάται να ακολουθήσει το επόμενα 24ωρο. Την ημέρα αυτή καλό θα είναι να ξεκουραστεί και να μην πάει στη δουλειά.

Βήμα 6:

Δύο έως τέσσερις ώρες μετά την ωοληψία η γυναίκα ενημερώνονται για τον αριθμό των ωαρίων που είναι κατάλληλα για κατάψυξη. Τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλινοποίησης, η οποία αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια της απόψυξής τους και τα ποσοστά των επιτυχών κυήσεων στο μέλλον.

τεχνητη γονιμοποιηση

Ο Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Νικόλαος Μπάρδης εξειδικεύεται στις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και βρίσκεται στο πλευρό της κάθε ασθενούς εφαρμόζοντας τη μέθοδο που είναι πιο συμβατή στις δικές της ανάγκες και επιθυμίες.

Θα χαρεί να απαντήσει όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με το πρόγραμμα κρυοσυντήρησης ωαρίων.

contact nikos bardis