Categories
Blog

Συμβουλές για έναν όμορφο, φυσιολογικό τοκετό

Ο προτιμότερος τρόπος γέννησης

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μία γυναίκα μπορεί, και είναι πλασμένη, να ολοκληρώσει ένα φυσιολογικό τοκετό, τον προτιμότερο τρόπο γέννησης για ένα μωρό.

Είναι γεγονός πως συχνά οι εγκυμονούσες κατακλύζονται από έντονα συναισθήματα, ανασφάλεια για το αν όλα θα πάνε καλά, έως και φόβο για την ημέρα της γέννας.

Αν και όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά, κανένα από αυτά δεν θα διευκολύνει τον τοκετό σας. Σε αντίθεση, η ενημέρωση και η προετοιμασία είναι το μεγάλο ατού για να έρθει εύκολα το μωρό σας στον κόσμο.

Να θυμάστε πως η προετοιμασία για τον τοκετό ξεκινά από τον 1ο μήνα της εγκυμοσύνης!

 

Οι συμβουλές μας για την προετοιμασία ενός φυσιολογικού τοκετού:

 

Προετοιμάστε το σώμα σας

Με κατάλληλη γυμναστική για εγκύους και με πολύ περπάτημα. Η ακινησία δεν είναι ωφέλιμη (με εξαίρεση εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου), ενώ η δραστηριότητα του σώματος της εγκυμονούσας βοηθά το μωρό να πάρει σωστή θέση μέσα στην πύελο.

 

Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Όλες οι γυναίκες πρέπει να αυξήσουν το βάρος τους κατά την εγκυμοσύνη, τόσο για τη σωστή ανάπτυξη του βρέφους, όσο και για τη διατήρηση της υγείας τους.

Παρόλα αυτά πρέπει να μην ξεπεράσουν την υγιή πρόσληψη κιλών και να διατηρήσουν τη διατροφή τους ποιοτική και ωφέλιμη για το έμβρυο. Η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να δυσκολέψει ένα φυσιολογικό τοκετό ή να αυξήσει τις πιθανότητες για επιπλοκές.

proetoimaste soma

Προετοιμάστε το πυελικό έδαφος

Με ασκήσεις kegel καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνεται αισθητά η πιθανότητα να δημιουργηθούν ρήξεις στην περιοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Συγκεκριμένα οι ασκήσεις kegel:
  • Βοηθούν τον τοκετό, καθώς οι μύες γίνονται πιο δυνατοί για να την ώθηση
  • Βοηθούν στη διόρθωση της ακράτειας ούρων
  • Επιταχύνουν την αποκατάσταση του μυϊκού τόνου του πυελικού εδάφους, μετά τον τοκετό
  • Αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στον ορθό, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση των αιμορροΐδων

Βρείτε το υποστηρικτικό περιβάλλον που σας ταιριάζει

Τόσο στην εγκυμοσύνη, όσο και στον τοκετό, είναι σημαντικό να περιβάλλεστε από άτομα που στηρίζουν εσάς και τις επιλογές σας. Χρειάζεστε κοντά σας ανθρώπους που σας προσφέρουν ηρεμία και αυξάνουν την αυτοπεποίθησή σας ενώ είναι σοφό, αυτή την περίοδο, να απομακρύνετε τα άτομα που σας προκαλούν άγχος, νεύρα ή ένταση.

Κατανοήστε τη διαδικασία

Μέσα από «Μαθήματα ανώδυνου τοκετού» ή καθοδήγηση απευθείας από τη Μαία σας είναι σημαντικό να μάθετε όσα χρειάζεστε για το θαύμα της γέννας.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η σύγχρονη εγκυμονούσα είναι απαραίτητο να γνωρίζει:
  • Τις ενδείξεις έναρξης τοκετού
  • Τα στάδια του τοκετού και τι συμβαίνει στο καθένα
  • Τις τεχνικές ανώδυνου τοκετού
  • Τις πρακτικές για επιτυχή εδραίωση του θηλασμού από την πρώτη ημέρα

egkyos diavazei

Μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες της εγκυμοσύνης είναι το διάβασμα και οι συζητήσεις με άλλες γυναίκες που έχουν γεννήσει!
Είναι καλό να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για τον τοκετό αλλά είναι πιο σημαντικό οι πληροφορίες αυτές να είναι ιατρικά σωστές και να αποφεύγεται η παραπληροφόρηση.

Ρωτήστε τη Μαία ή τον Ιατρό σας για να σας προτείνουν ένα σωστό ιατρικό ανάγνωσμα.

Στις συζητήσεις σας με άλλες μητέρες, να θυμάστε πως κάθε γυναίκα και κάθε σώμα, ακόμη και η ίδια γυναίκα σε κάθε διαφορετική γέννα της, βιώνει τον πόνο και τη διαδικασία του τοκετού διαφορετικά.

Είναι άδικο να συγκρίνετε ανόμοιες καταστάσεις και να γεμίζετε τον εαυτό σας με αβάσιμες ανησυχίες ή προσδοκίες. Η φύση έχει προετοιμάσει τη γυναίκα για τη γέννα και τα ένστικτά της είναι αρκετά για την οδηγήσουν εκεί με επιτυχία.

Να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και το μωρό σας. Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί το πρώτο ταξίδι του μωρού και τη μεγαλύτερη στιγμή αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας για κάθε μητέρα.